NU VERKRIJGBAAR VIA

 • Steam
 • Gamejolt
 • Itch.io

Sommige herinneringen kunnen nooit vergeten worden.

In Brukel ervaren spelers de persoonlijke geschiedenis van een 92-jarige grootmoeder die de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Brukel is een first person exploration game over de herinneringen van Bie Verlinden, de grootmoeder van Belgische spelontwerper Bob De Schutter. Spelers bezoeken de verlaten Brukelhoeve en gebruiken hun GSM om de authentieke verhalen van Bie te illustreren. Na verloop van tijd neemt het huis de spelers mee op een emotionele tocht door enkele traumatische gebeurtenissen die Bie beleefde.

Een spel voor fans van: Gone Home, Silent Hill, This War Of Mine, Firewatch, Layers of Fear, The First Tree, Stranger Things

Perskit (EN)

Een spel voor fans van: Gone Home, Silent Hill, This War Of Mine, Firewatch, Layers of Fear, The First Tree, Stranger Things

Perskit (EN)

Ze zaten in een schuilkelder toen een Duitse soldaat binnenviel en zei dat ze moesten maken dat ze wegkwamen: "Blijf weg van Brukel! Ze gaan het in brand steken in iedereen binnenin gaat verbranden!"

- Bie Verlinden

Afbeeldingen

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 3
Screenshot 4
 • Serious Play - Gold Medal
 • Meaningful Play - Runner Up Best Game
 • Smithsonian American Art Arcade - Official Selection
 • Akron Art Museum Open World Arcade - Official Selection
 • Dutch Courage - Official Selection
 • Indiecade Awards - Nominated
 • IEEE Gem - Official Selection
 • Belgian Game Awards - Serious Game of the Year
 • Belgian Game Awards - Best Debut Game
 • Belgian Game Awards - Audience Award

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hoe kan ik het spel spelen?

Het spel kan gedownload worden via Steam voor PC. Als de PC versie genoeg opbrengt, komt het spel ook op consoles en Mac uit.

Wat betekent "Brukel" eigenlijk?

Het verwijst naar het grondgebied waar Bie opgroeide. Het is een moerassige ondergrond oftewel een "broek". Bie woonde daar in een oude hoeve die gebouwd werd voor 1315 en die meer recent een beschermd monument werd.

In welke taal is het spel?

Bie spreekt het Vlaams-Kempische dialect en Bob spreekt Engels. Het spelmenu en de ondertiteling zijn allebei beschikbaar in Engels, Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Russisch.

Hoe lang duurt het om het spel te spelen?

De meeste mensen doen er 30 tot 90 minuten over. Het spel is bewust kort zodat je het kunt uitspelen op dezelfde tijd als dat je een film kunt bekijken. Als je alles wilt ontdekken moet je het waarschijnlijk wel meermaals spelen.

Komt het spel uit voor GSMs, tablets of virtual reality?

Een mobiele versie zou fantastisch zijn maar er is extra budget nodig om dat te ontwikkelen dus het hangt af van de verkoop van de PC-versie. Het spel bevat een aantal spelsystemen die virtual reality onmogelijk maken.

Is dit echt allemaal door één persoon gemaakt?

Eén iemand heeft alles in elkaar gestoken maar een aantal van de objecten in het spelen werden door derden gemaakt. Sommige objecten werden gemaakt door de getalenteerde studenten van de AIMS Games opleiding van Miami University.

Is dat echt de stem van Bie in het spel?

Ja! De volledige audio-opname van Bie is meer dan 5 uur lang in totaal, maar niet alle verhalen werden voor het spel gebruikt. Bie kan trouwens helemaal niet acteren dus elk verhaal is 100% authentiek.

Ik ben een leerkracht. Mag ik dit in de klas gebruiken?

Graag! Ik hoop gratis lesvoorbereidingen en dergelijke beschikbaar te maken een tijdje nadat het spel uitgebracht is, dus neem gerust contact op met me als je daarbij wilt helpen.

Zijn er nog andere spellen zoals Brukel?

"Gaminisicing" (of her gebruik van modelinge geschiedenis met spelconcepten om het verleden te herbeleven) is een relatief nieuw concept maar er zijn steeds meer spelontwerpers die de verhalen van hun familie in games omtoveren. Volg @BobDeSchutter via Twitter voor meer informatie hierover.

Is het spel historisch accuraat?

Alles is gebaseerd op de herinneringen van Bie. Het spel geeft zeer accuraat Bie's subjectieve herinnering weer, maar er zijn waarschijnlijk vertekeningen met de realiteit. De hoeve zoals ze in het spel getekend is bestaat ondertussen ook niet langer in het echt.

Pers

Gazet Van Antwerpen Het Nieuwsblad Vice Unilad Gamesindustry.biz The Conversation WVXU WLWT5 Miami University

CONTACT